Kultura

Browar Scobla – duma przedwojennych Gliwic

Przy ulicy Piwnej stoją zabudowania dawnego browaru Scobla, za murami tego budynku kryję się ciekawa historia przedwojennych Gliwic.

Pod koniec XIX wieku Hugo Scobel kupił browar przy obecnym Placu Piastów. Wykupił tereny sąsiadujące z dawnym zakładem, a na ich miejscu wybudował nowy browar. W 1894 roku powstał zakład „Löwenbier-Brauerei Hugo Scobel”, a przy nim knajpa “Scobel Restaurant”. Zakład i gospoda przez następne pół wieku były często unowocześniane i rozbudowywane. Już w 1906 roku zakład Hugo Scobla był największym browarem w mieście, a sławą cieszył się nie tylko na Górnym Śląsku. To wszystko dzięki „Gleiwitzer Löwenbräu”, specjał zakładu opracowany w latach 90.. Było to piwo leżakowe, dolnej fermentacji o niezrównanej jakości.

Piwa pochodzące z browaru Hugo Scobla cieszyły się uznaniem poza granicami Niemiec. Na Międzynarodowej Wystawie Artykułów Spożywczych i Przemysłowych w Pałacu Kryształowym w Londynie w 1903 roku wyroby z Gliwic uzyskały złoty medal. Również na Wystawie Uzdrowisk w Wiedniu otrzymały główną nagrodę.

Gospoda działająca przy browarze stanowiła wizytówkę firmy. Organizowane były w niej liczne zabawy, szczególnie popularne było uroczyste świniobicie, czy biesiady przy koźlaku. Knajpa słynęła z wyśmienitej golonki oraz pieczonej kuropatwy. Był to jeden z najpopularniejszych lokali odwiedzanych przez Gliwiczan, mimo że znajdował się z dala od centrum miasta. W 1910 roku Hugo Scobel postanowił rozbudować lokal. Powstał kompleks Scobel Keller, gdzie znajdowała się restauracja oraz piwiarnia firmowa.

Piwnica Scobla stała się jedną z najchętniej odwiedzanych knajp na Górnym Śląsku, a restauracja była polecana przez wszystkie przewodniki, odwiedzali ją radni, politycy i przemysłowcy. W 1933 roku dokonano kolejnej przebudowy, restauracja znajdowała się w osobnym budynku, natomiast w narożnej kamienicy działa wyłącznie piwiarnia Scobel Keller. Horst Bienek wspominał, że piwiarnia nie ujmowała lokalom z Monachium, piwnej stolicy Niemiec. Piwo od Scobla było uznawane przez wielu znawców za najlepsze na Górnym Śląsku. Do jasnego i ciemnego piwa można było zamówić wyśmienite frankfurterki z musztardą.

Na przełomie lat 20. i 30. XX wieku browar „Löwenbier-Brauerei H. Scobel” był powszechnie uznawany za jeden z najlepszych zakładów. Hugo Scobel utrzymał firmę w prywatnych rękach, co w tamtych czasach stanowiło rzadkość. W 1927 roku browar produkował 60.000 hektolitrów piwa rocznie. W styczniu 1945 roku Heinrich Scobel, ówczesny właściciel browaru, opuścił swój dobytek i uciekł z miasta. Po wkroczeniu do Gliwic wojsk radzieckich browar został rozgrabiony i podpalony.

Po wojnie w budynku nie został uruchomiony ponownie browar. Swoje miejsce znalazł tu lokal „Czerwony Październik” ze względnie dobrą renomą. W sąsiedztwie pojawił się Bar Śląski, który nie miał najlepszej opinii. Zapomniano o przedwojennej tradycji piwowarskiej, dopiero w 1999 roku część zabudowań została zajęta przez Stary Browar. Na internecie można wciąż znaleźć wiele pamiątek po browarze Scobla.

Źródła:

Gliwice znane i nieznane III

gliwiczanie.pl

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button