AnalizyInwestycje

Jest koncepcja nowej alei wypoczynkowej w Gliwicach

MZUK Gliwice poinformował o rozstrzygnięciu konkursu na koncepcję zielonej alei rekreacyjnej, która będzie znajdować się między ul. Kochanowskiego, a ul. Toruńską. Wszystkie z trzech koncepcji biorących udział w konkursie zawierają elementy, które najprawdopodobniej pojawią się w ostatecznym projekcie nowego miejsca wypoczynkowego na mapie Gliwic.

Magistrat planuje wybudowanie blisko półtorakilometrowej alei prowadzącej od śródmieścia do południa Gliwic. Dokładniej od ul. Kochanowskiego do ul. Toruńskiej, równolegle do ul. Rybnickiej. Miasto przekonuje, iż bezpieczne przemieszczanie się zapewni przecięcie przez ul. Żwirki Wigury oraz Bardowskiego.

Teren ma być miejscem, do którego gliwiczanie mają dostać się zarówno piechotą jak i rowerem czy też na rolkach. Jednocześnie pełniąc przy tym zielone miejsce rekreacyjne dla wszystkich mieszkańców. Najpewniej jest to ruch w stronę właśnie rozpoczętej przez UM Gliwice kampanii „Zielone Gliwice”. Mieszkańcy bardzo mocno ubolewali nad tym, iż zamiast przybywać zielonych miejsc do wypoczynku, to było ich coraz mniej.

Najwyżej oceniona została koncepcja „Aleja wielu ogrodów” – stworzona przez Rafał Drobczyk Sp. z o.o.  Jej główną inspiracją są ogródki działkowe oraz idea wspólnych ogrodów miejskich. W koncepcji znalazły się liczne ścieżki dla pieszych oraz trasy rowerowe. Dodatkiem do zieleni miałyby być strefy wypoczynku przez strefę gier i sportową po strefę handlową i gastronomiczną. Skład komisji ocenił wysoko zaprojektowanie przebiegu ciągu rowerowego wraz z kładką nad ruchliwą ulicą oraz to, że strefy sportowo-rekreacyjne będą dedykowane dla poszczególnych grup mieszkańców. Dodatkowo inwestycja miałaby w tej koncepcji być budowana etapami.

Koncepcja „Nowo Rybnicka”  przedstawiona przez reprezentantów Wydziału Architektury Politechniki Śląskiej, która uzyskała drugie miejsce stawiała na maksymalne zachowanie zieleni oraz istniejących drzew. Przewiduje stworzenie sporej przestrzeni publicznej, a zaproponowane strefy są wielofunkcyjne. Natomiast poszczególne części alei mają tworzyć park sensoryczny podbudzający zmysły za sprawą wielu roślin. Cechowała ją także strefowość oraz zastosowanie rzeźb w przestrzeni publicznej.

Trzecią koncepcją biorącą udział w konkursie była „Aleja do zgody” opracowana przez Mooga Studio Monika Głowacka – uwzględniająca udostępnianie mieszkańcom terenu zajmowanego przez tymczasowe ogródki działkowe oraz zagospodarowanie 3 metrowego pasa pomiędzy osiedlem Młodych Patriotów, a ogródkami. Koncepcja przewiduje również pomysł powstania ogrodu społecznego wraz z kawiarnią.

Jak jednak zostanie zagospodarowana ta aleja przekonamy się o tym w przyszłości. Natomiast informacja magistratu, iż podczas ostatecznego projektu chcieliby czerpać z wszystkich trzech koncepcji daje nam lekki zarys czego możemy się spodziewać. Najpewniej najwięcej zostanie zaczerpnięte z koncepcji „Alei wielu ogrodów” która wygrała konkurs. Miejmy nadzieje, że faktycznie sama idea powstania Alei Noworybnickiej okaże się trafiona, a miasto stanie na wysokości zadania, byśmy mogli się cieszyć funkcjonalnym i zielonym miejscem do aktywnego wypoczynku na świeżym powietrzu. Ponadto będzie to pierwszy od dekad pełnowymiarowy park w Gliwicach.

Komentarze

  1. Aleja do zgody zakładała przede wszystkim zachowanie wszystkich ogródków działkowych. Opis tutaj wskazuje jakoby mój projekt zakładał wytyczenie tylko 3-metrowego pasa a zakładał on wiele więcej m.in. ogrody dla starszych, ogrody społeczne, miejsca do sprzedaży zbiorów, strefy aktywności, altany dla mieszkańców bez ogródków działkowych, płac gier z szachami, jengą itp.. Miejsca relaksu w zieleni w postaci leśnych zaciszy oraz myslodsiewni do medytacji. Dodatkowo strefa coworkingowa do pracy poza domem w czasach pracy zdalnej. Zakres opracowania został poszerzony o park południowy na którym zlokalizowana coctail bar z kontenerów dzięki któremu mogłaby powstać przestrzeń jak na trzech stawach w Katowicach. Dodatkowo park wodny o który wnioskowali mieszkańcy dzielnicy oraz siłownia zewnętrzna.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Back to top button