Znacie Jadłodzielnie?

Czy wiecie, co zrobić z jedzeniem, które nam zostało? Warto dzielić się nim także na co dzień.
Już od trzech lat działa w Gliwicach Jadłodzielnia. Na podwórku Młodzieżowego Domu Kultury przy ulicy Barlickiego 3 powstała budka, gdzie można podzielić się nadmiarem żywności, zamiast ją wyrzucić. Jadłodzielnia jest otwarta w godzinach 6:00 – 21:00 od poniedziałku do soboty.
Co można oddawać:
- Produkty, które sam mógłbyś zjeść, ale np. Ci nie smakują;
- Produkty suche, napoczęte, ale starannie zapakowane;
- Produkty, które przekroczyły datę minimalnej trwałości („najlepiej spożyć przed”), ale nie przekroczyły terminu przydatności do spożycia („należy spożyć do”);
- Wyroby własne, np. ciasto czy zupa (PAMIĘTAJ – wyroby własne powinny być szczelnie zapakowane, z opisem rodzaju potrawy oraz datą przygotowania);
Zanim wyrzucimy jedzenie, warto pomyśleć, czy nie nadają się jeszcze do spożycia. W zeszłym roku kiosk został rozbudowany o ciepłodzielnie. Mieszkańcy mogą zostawić kurtki zimowe i ubrania. Ulokowano także tu różową skrzyneczkę z artykułami higienicznymi dla kobiet dotkniętych tzw. ubóstwem menstruacyjnym. Miejscem tym opiekuję się Stowarzyszenie Animatorów Wszechstronnego Rozwoju Młodzieży.
W Gliwicach znajduje się kilka jadłodzielni. Ostatnio powstała nowa na terenie Parku Handlowego Arena, którą opiekuję się Foodsharing Śląsk. Jest ona dostępna przez całą dobę.